Maandelijks wil ik een landenrecept op deze site zetten en in de eerste maand van het nieuwe jaar is dat:

 

INDONESIE

 

Het landenrecept van januari wordt verweven om een oud verhaal dat ik ooit ergens heb gehoord en graag wil delen. Daar gaat tie:

 

Op de kleine plantage van mijnheer Johan is het leven goed. Mijnheer Johan is een goede  baas maar wil wel alles hebben zoals hij dat wil en dat geldt ook voor de geluiden als hij na een maaltijd ligt te rusten op zijn rustbed onder de waranda, waar zijn djongos hem koelte toewaait.

Mijnheer Johan heeft heerlijk gegeten en wel:

 

NASI GOERIH geadopteerd uit het Indonesisch kookboek van Bep Vuyk, vegetarisch en veganistisch.

 

100 gram rijst

2 uien

2 teentjes knoflook

1 prei

1 theelepel ketoembar

½ theelepel djinten

1 theelepel laos

1 salamblad

¼ blok santen of geraspte kokos

2 eieren [ weglaten uit veganistisch recept ]

2 eetlepels olie

 

wok

pan

 

De rijst kook je totdat het vocht bijna is ingetrokken.

Verhit de olie in de wok en fruit de uien.

De prei wassen en in dunne ringen snijden.

Pers de knoflook  boven de wok uit en voeg de kruiden en salamblad toe.

Alles omroeren en een tijdje laten pruttelen. Voeg het dan bij de rijst. Gas uitdraaien en laten staan zodat de rijst kan wellen en alle smaken op kan nemen.

Maak van de eieren een dun omeletje die je in dunne ringen gesneden bij de nasi serveert.

 

Met een gado gado vooraf maak je deze maaltijd helemaal af.

 

Nu ligt mijnheer Johan te genieten van de stilte en wordt prettig loom van het geluid van de waaier die zijn djongos op en neer beweegt.

Dan verstoort de roep: perketoet toet, perketoet toet de stilte.

Mijnheer Johan schiet overeind en hoort nogmaals de roep perketoet toet. Djongos mijn pistool.

Bloep bloep, bloep  sloft de djongos. Uw pistool toewan en mijnheer Johan richt: poff

Veertjes, veertjes, veertjes.

 

Wanneer mijnheer Johan de volgende dag weer op zijn baleh baleh ligt en overdenkt wat voor lekkers hij vandaag bij zijn buren heeft gehad:

 

 

 

HETE BOONTJES MET GEHAKTE QUORN OF TOFU vegeta­risch- veganistisch en vedisch

 

300 gram sperzieboontjes

1 bakje gehakte quorn of tofu voor vedisch en veganistisch recept

150 gram zilvervlies rijst

2 uien [weglaten uit vedisch recept]

3 teentjes knoflook [vervangen door mespunt asafetida]

2 eetlepels olie

½ theelepel laos

½ theelepel ketoembar

½ theelepel hindoestaanse masala

½ theelepel tandoori masala

1 theelepel gemberpoeder

wat gembervocht

2 eetlepels sojasaus

1 theelepel sambal

 

1 winterwortel

 

wok

pan

 

Kook de rijst met twee maal zoveel water als rijst. Dus rijst in een kopje en dan twee maal zoveel water.

 

Verhit de olie in de wok en bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde ui toe en bak op hoog vuur. Knijp er de knoflook boven uit, voeg de kruiden, soja en sambal toe. Haal de boontjes af en breek ze in drieën, doe ze daarna bij het gerecht. Voeg wat water toe zodat alles onder staat en laat een half uur zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert.

 

Serveer de boontjes op de rijst met de fijn geraspte wortel.

 

Hoort hij weer die roep: perketoet toet, perketoet toet. Djongos mijn geweer roept mijnheer Johan kwaad. Bloep, bloep, bloep sloft weer de djongos. Uw geweer toewan. Mijnheer Johan richt: “ Kledengg.”

Veertjes, veertjes, veertjes.

 

De volgende dag is mijnheer Johan uitgenodigd voor een rijsttafel bij vrienden en hij neemt het er goed van.

 

 

Vooraf  een salade van komkommer, 2 gekookte aardappelen, taugé en ½ klein wit kooltje,  met een saus van olie, pindakaas, wat santen, water, sojasaus, sambal en 1 teentje knoflook [ knoflook laat je weg uit vedisch recept]

 

Alle recepten zijn voor ruim 4 personen.

 

BASMATIRIJST

Neem voor elke gast, eter 75 gram rijst en zet met twee maal zoveel water op. [100 gram rijst is een kopje.]

Als het kookt gas zacht zetten en af en toe kijken of het water al opgenomen is. Dan uitzetten en nog 10 min laten nawellen.

 

 

 

SEROENDENG

 

100 gram gemalen kokos

100 gram zoute pinda’s

2 teentjes knoflook uit de pers [ weglaten uit vedisch recept]

1 theelepel fructose of Javaanse suiker[ goela djawa]

1 theelepel sambal

 

koekenpan met dikke bodem

 

Verhit de pan en zet het gas daarna zacht.

Doe de kokos in de pan en schep steeds om, om verbranden te voorkomen.

Dan de rest van de ingrediënten er bij doen. Omroeren en op een bord storten.

Af laten koelen. Mocht je na de maaltijd nog seroendeng over hebben dan kun je die afgesloten enige weken bewaren.

 

 

ROEDJAKSAUS

 

Dit recept heb ik van een Indonesische vriend gekregen toen we samen een rijsttafel maakten.

 

4 teentjes knoflook [weglaten uit vedisch recept]

1 theelepel laos

1 theelepel ketoembar

1 theelepel serehpoeder

1 theelepel koenjit

stukje goela djawa

sojasaus

 

vijzel

 

Meng de specerijen met de knoflook in de vijzel en voeg er dan sojasaus aan toe totdat de vijzel half vol is. Meng het goed met elkaar en giet in een schaaltje. Deze saus gebruik je over de rijst maar is vooral heerlijk om fruit in de dopen.

 

BAWANG GORENG  Gebakken uitjes, die ik in de natuurwinkel koop. Die zet je in een schaaltje bij de gerechten. Het is een zoete lekkernij tussen al die verschillende smaken.

 

 

SAJOER LODEH KOOL

 

2 eetlepels olie

2 uien [ vervangen door mespuntje asafetida in vedisch recept]

½ witte kool 

2 teentjes knoflook[ weglaten uit vedisch recept]

½ theelepel ketoembar

½ theelepel laos

½ theelepel koenjit

2 eetlepels sojasaus

1 theelepel sambal

 

wok

 

De uien snijden  in de olie bakken.

De witte kool wassen en in dunne reepjes snijden en toevoegen. Even flink roerbakken.

Dan de specerijen en soja toevoegen en een klein beetje water.

Laat 10 min garen.

Dit gerecht kun je in een smalle ovenschaal doen en een uur voordat je gaat eten in de oven zetten met de andere gerechten die warm worden opgediend. De oven zet je op de laagste stand  50 graden.

 

 

KATJANGSAUS – PINDASAUS

 

2 eetlepels pindakaas

2 eetlepels sojasaus

¼ theelepel koenjit

¼ theelepel laos

¼ theelepel ketoembar

¼ theelepel serehpoeder

½ theelepel sambal

wat water

 

pannetje

 

De pindakaas in een pannetje doen en met wat water verdunnen. Daarna de soja, specerijen en sambal er door roeren.

 

 

TOFU BESEGNEK geadopteerd uit het Indonesische kookboek van Bep Vuyk.

 

1 bakje roerbak tofu de fris fruitig

3 eetlepels gesnipperde uien [ vervangen door witte kool in vedisch recept]

2 teentjes knoflook [ vervangen door mespuntje asafetida in vedisch recept]

1 theelepel sambal

2 theelepels ketoembar

1 theelepel djinten

1 theelepel laos

1 theelepel koenjit

1 theelepel goela djawa

1 theelepel serehpoeder

blaadje  salam

blaadje djeroek poeroet

¼ blok kokoscrème of santen

wat olie

½ liter water

 

wok

 

Bak de tofu in de olie tot die bruin en knapperig is.

Wrijf uien, knoflook en specerijen [uitgezonderd de salam en djeroek poeroet] tot een brij.

Breng het water aan de kook met de santen, salamblad en djeroek poeroet.

Voeg de specerijen brij toe en de tofu en laat alles een tijdje sudderen.

 

REMPAH

 

1 bakje gehakte tofu

50 gram gemalen kokos

2 uien [ vervangen door een mespuntje asafetida in vedisch recept]

2 teentjes knoflook [weglaten uit vedisch recept]

1 theelepel ketoembar

1 theelepel djinten

1 theelepel laos

½ theelepel serehpoeder

2 eetlepels olie

 

wok

 

Meng de tofu met de specerijen en laat een uur in de koeling staan.

Snijd de uien en fruit die in de olie. Knijp er de knoflook boven uit en voeg de gemarineerde tofu toe. Laat alles 10 min onder roeren bakken en strooi er dan de kokos over. Bak nog  een paar min.

 

PISANG GORENG  GEBAKKEN BANAAN

 

1 banaan per persoon

olie

sojasaus

 

koekenpan

 

Verhit de olie.

Snijd de bananen door en nog eens overlangs. Leg ze in de hete olie en overgiet ze met wat soja.

ATJAR TJAMPOER uit het Indonesische kookboek van Bep Vuyk

 

100 gram witte kool

100 gram taugé

100 gram wortelen

100 gram bloemkool

½ komkommer zonder zaad en in stukjes

8 lepels azijn

 

kruiden:

3 eetlepels gesnipperde uien [ weglaten uit vedisch recept]

2 teentjes knoflook[ weglaten uit vedisch recept]

1 rode paprika ontpit en in lange reepjes gesneden

1½ theelepel gemberpoeder

2 theelepels koenjit

2 eetlepels oersuiker

1 spriet sereh

zout

 

pan

 

Was de groenten en snijd ze fijn.

Kook alle groenten en spriet sereh, behalve de taugé, even op in water met wat zout. Ongeveer 3 min. Laat ze daarna uitlekken.

Wrijf de specerijen, uien en knoflook met elkaar tot een brij. Voeg er de azijn en suiker aan toe en breng dit alles aan de kook. Doe er dan de voorgekookte groenten door. Als laatste de taugé en paprika. Laat dit alles nog een min doorkoken. Laten afkoelen en in potten bewaren als er wat over is.

 

 GROENTEN IN KERRIESAUS

 

35 gram santen

2 dl water of groentebouillon

2 eetlepels olie

3 eetlepels uien [ vervangen door mespuntje asafetida in vedisch recept]

2 teentjes knoflook [weg laten uit vedisch recept]

stukje witte kool in dunne reepjes gesneden

¼ komkommer in blokjes

roosjes bloemkool

1 theelepel sambal

½ theelepel ketoembar

mespuntje djinten

½ theelepel koenjit

½ theelepel laos

¼ theelepel  gemberpoeder

wat zout

 

Los de santen op in het water of de bouillon.

Wrijf alle specerijen, uien en knoflook met elkaar en fruit ze in de olie.Voeg de in stukjes gesneden groenten toe en roerbak voor 10 min.

Voeg al roerende de santen met het water toe en laat nog 10 min pruttelen.

 

ROERBAKTOFU MET SPECERIJEN

 

1 doosje roerbaktofu

1 teentje knoflook[ vervangen door mespuntje asafetida  in vedisch recept]

½ theelepel koenjit

½ theelepel ketoembar

½ theelepel laos

½ theelepel serehpoeder

½ theelepel gemberpoeder

2 eetlepels olie

2 eetlepels sojasaus

 

wok

 

Verhit de olie in de wok en bak de tofu knapperig en bruin. Voeg dan de specerijen in volgorde toe met als laatste de sojasaus. Laat nog 10 min zachtjes bakken.

 

HETE BOONTJES

 

1 ui [vervangen door mespuntje asafetida in vedisch recept]

2 teentjes knoflook [weglaten uit vedisch recept]

1 dunne prei[ weglaten uit vedisch recept]

200 gram sperziebonen

1 rode paprika

2 eetlepels olie

2 eetlepels sojasaus

½ theelepel ketoembar

½ theelepel laos

½ theelepel serehpoeder

½ theelepel hindoestaanse masala

½ theelepel koenjit

1 kopje water

 

wok

 

De boontjes koken.

De ui fruiten in de olie in de wok.

De knoflook, prei en paprika in stukjes snijden en toevoegen.

Een tijdje roerbakken. De gare boontjes toevoegen. Daarna de specerijen en sojasaus.

Het water toevoegen en nog 10 min zachtjes alle smaken laten mengen.

 

In het vedische recept kun je wat witte kool meebakken, in plaats van ui, prei en knoflook.

 

Helemaal kner van het lekkere eten ligt mijnheer Johan later lui op zijn baleh baleh als weer die roep klinkt die door zijn lijf knerpt, perketoet toet, perketoet toet. Nu mijn geduld op, schreeuwt mijnheer Johan. Djongos mijn kanon.

Bloeeeep, bloeeep, bloeeeep zeult de djongos. Uw kanon toewan. En mijnheer Johan richt. Klodoer bladoer.

Veertjes, veertjes, veertjes.

Mijnheer Johan benieuwd wat er van zijn perketoet is overgebleven, loopt naar het bosje waar hij de vogel heeft waargenomen en daar op een open plek ziet hij zijn perketoet helemaal “ bloot “

 

En wat is een perketoet? Een duif.