Donderdag 6 februari,

 

tijdens mijn zwerftochten op internet kwam ik bij www.aspartaam.nl  en heb daar uitgebreid rondgeneusd. De ontwerper van de site heeft een enorme hoeveelheid informatie ter beschikking gesteld waarvan ik een klein deel wil gaan verwerken in het weekrecept van komende week maar ik maak je nu al vast warm. Ik heb een deel van de informatie uitgeprint zodat ik wat makkelijker kan vertellen wat er allemaal mis is met het product. De webmaster van de aspartaamsite heeft brieven geschreven, naar artsen en overheid. Onder andere naar de toenmalige minister van volksgezondheid mevr Borst en kreeg een brief terug dat aspartaam veilig is, net zoals de brief die ik van haar kreeg waarin staat dat gentech geen kwaad kan.

Wanneer je diabeet bent mag je echter geen aspartaam en ook niet als het in de familie voorkomt. Mensen met de stofwisselingziekte PKU mogen de zoetstof ook niet. Dr Diana Dow Edwards, een onderzoekster, werd door Monsalto, de fabrikant van aspartaam, gefinancierd om mogelijke geboorte defecten te bestuderen veroorzaakt door het gebruik van aspartaam. Nadat in het onderzoek aan was getoond dat er schadelijke gevolgen waren ontdekt, werd de financiering stop gezet. Een genetisch kinderarts aan de Emory universiteit heeft verklaard dat er geboorte defecten door aspartaam worden veroorzaakt. In een wetenschappelijk boek wordt gewag gemaakt van hersenbeschadiging bij gevoelige individuen. Voor een foetus kunnen deze effecten gevaarlijk zijn en problemen veroorzaken van duizeligheid en kleine veranderingen in de hersenen tot achterlijkheid.

In 1981 stelde Satya Dubey, FDA [ Food and Drug Administration]statisticus vast dat de gegevens over hersentumoren door aspartaam zo zorgwekkend waren dat hij de goedkeuring van aspartaam niet kon aanbevelen.Toch kwam die goedkeuring er en was er een overtreding van het Delaney Amendement dat verondersteld werd om kanker veroorzakende stoffen zoals methanol[ formaline] en DKP uit onze voeding te weren. Een andere FDA arts toxicoloog, getuigde voor het congres van de VS dat aspartaam in staat is om hersentumoren te veroorzaken en dat hij zich afvroeg waarom het Delaney Amendement toe gepast werd voor dit voedingsadditief. En als de FDA verkiest om de wet te overtreden, wie blijft er dan nog over om de gezondheid van het publiek te beschermen. In het midden van de jaren 70 werd ontdekt dat de fabrikant van aspartaam de onderzoeken op meerdere manieren had vervalst. Het is de gevaarlijkste zoetstof dat ooit op voeding is losgelaten en dat met medeweten van de regering in Amerika.

Wat is DKP [ diketopiperazine] . Het is een afbraakproduct van aspartaam en wordt in het bloed teruggevonden bij het optreden van hersentumoren. Niet alleen aspartaam is zeer gevaarlijk maar ook de smaakversterkers. De glutaminaten E 621 tot E 635 en alle verborgen MSG [monosodium glutaminaat] in voedsel. Waar die inzitten wil ik in het weekrecept op in gaan. De informatie die ik in deze dag tot dag heb gebruikt komt allemaal van de site. “Aspartaam”en is een bezoek meer dan waard. Al lezende word je helemaal eng van de konkelarijen en verstrengelingen van overheid en bedrijfsleven in Amerika. Maar lees zelf en huiver.

 

Dan nu het recept voor vandaag:

 

UIENSOEP OP ZIJN ITALIAANS voor 4 personen vegetarisch, veganistisch en voor mensen met een pku dieet.

 

400 gram uien

2 teentjes knoflook

2 theelepels Italiaanse kruiden

6 dl water

1 groentebouillontablet

vers gemalen peper

4 eetlepels olijfolie

sneetjes stokbrood/ eiwitarm stokbrood in pku recept

wok

 

Verhit 2 eetlepels olie in de wok. Snijd de uien in ringen en bak ze goudbruin. Knijp 1 teentje knoflook er boven uit. Voeg het water toe en laat aan de kook komen. Het groentebouillontablet mag er dan bij en de Italiaanse kruiden en peper. Laat 15 min zachtjes sudderen.

Knijp het andere teentje knoflook uit in een kopje waar je 2 eetlepels olie bij doet.   

Wrijf de sneetjes stokbrood in met de olie en zet ze een paar min onder de grill.

 

Serveer de soep in kommen met een sneetje brood op de soep.

 

Dan nu nog de hoeveelheid phe en dat is: 288 phe

Uien 208

Bouillontablet 80

 

Eet smakelijk, fijne dag en tot morgen.

De andere dag tot dag vind je in de index en de dag tot dag van vorig jaar staan in het archief.