Voordat ik met de recepten begin wil ik eerst weer iets kwijt en dat is zoals ik in de dag tot dag van donderdag heb geschreven, ASPARTAAM.

De informatie heb ik van de website www.aspartaam.nl, die trouwens een aanrader is om er eens rond te kijken en voor jezelf wat artikelen te lezen. De fabrikanten van baby en peutervoeding zouden moeten weten dat er aspartaam in de producten wordt verwerkt en wanneer zij op de hoogte zijn van de samenstelling is het mij een raadsel dat de producten gewoon op de markt komen zoals davitamon voor kinderen en de davitamon tandpasta. Wat is die samenstelling van aspartaam. 50 % phenylalanine- 40 % asparaginezuur en 10% methanol. De methanol wordt omgezet in formaline en mierenzuur. Formaline is een dodelijk zenuwgif en kankerverwekkend. Oorspronkelijk werd formaline gebruikt bij het conserveren van dieren. Een groot probleem is dat formaline uit aspartaam in ons lichaam wordt opgeslagen in onze organen en vetweefsel en dat het nauwelijks wordt afgebroken. Phenylalanine is één van de essentiële animozuren van eiwit en zodra het op zich zelf staand wordt toegepast, werkt het ook als zenuwgif. Het gebruik van aspartaam is daarom bijzonder gevaarlijk voor het ongeboren en jonge kind. De meest gebruikte zoetsof in allerlei frisdranken en snoep wordt gemaakt door gebruik te maken van een geheim genetisch gemanipuleerd proces, waarvan sommige onderzoekers vinden dat er verder onderzoek nodig is in verband met giftige bijverschijnselen. Tot nog toe is het geheim gebleven omdat het niet in het eindproduct terug te vinden is. Maar wetenschappers blijven er bij dat ze giftige bijverschijnselen niet uit kunnen sluiten. Monsalto heeft twee soorten bacteriën een wel en een niet genetisch gemanipuleerd. En een woordvoerster van Monsalto heeft beaamd dat voor Amerika de gentech uitvoering wordt gebruikt omdat die meer phenylalanine oplevert. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de giftigheid van de gentech uitvoering of de onderzoeken worden niet bekend gemaakt. Door de E-coli bacterie genetisch te manipuleren, krijg je phenylalanine en door de manipulatie een grotere hoeveelheid. Het Pentagon zette het op de lijst, bestemd voor het congres, voor mogelijke toekomstige biochemische wapens. In plaats voor vijanden wordt het nu in meer dan 6000 producten als zoetstof gedaan. Aspartaam in combinatie met E 621 geeft een verhoogde kans op hersenbeschadiging. De zoetstof zorgt er voor dat de serotonine in de hersenen wordt verminderd waardoor het lichaam zelf gaat proberen om meer serotonine aan te maken en dit gebeurt door een onweerstaanbare drang om meer suikerrijke producten te eten, omdat suikers de onmisbare bouwstenen van serotonine zijn. Bij de regeling van eetlust speelt serotonine een rol zodat mensen die af willen vallen vaak last van prikkelbaarheid, onlustgevoelens, depressies en angsten. Het eten van koolhydraten leidt tot een betere stemming, deze stemming wordt door de neurotransmitter serotonine veroorzaakt. Dus helemaal geen koolhydraten is niet goed. Te veel ook niet.

Wanneer je gewend bent om redelijk veel producten te eten met een glutaminaat en aspartaam dan worden de neuronen in je hersenen langzaam vernietigd, wat inhoud dat in een gebied van de hersenen de zenuwcellen worden vernietigd. Methanol een onderdeel van aspartaam speelt een rol bij de vermeerdering van DNA, waardoor geboorte defecten kunnen ontstaan. Door het ontbreken van een paar enzymen zijn mensen veel gevoeliger voor de giftige effecten van methanol dan dieren. Zodat testen met dieren onbetrouwbaar zijn. Door lang gebruik van producten met aspartaam en glutaninaten kunnen, ms, epilepsie, ziekte van Alzheimer, gehoor stoornissen, dementie, geheugenverlies, ziekte van Parkinson, hypoglycemie, hersenbeschadigingen en neurologische kwalen optreden en dat is een kleine hoeveelheid van klachten die bekend zijn bij de FDA in Amerika. [Food and Drug Administration]. Waarom wordt er dan niets aan gedaan zul je je afvragen. De fabrikant van aspartaam GD Searle is begonnen met een onderzoek naar een geneesmiddel om geheugenverlies door schade van prikkelende aminozuren te bestrijden en kwam toen op aspartaam en heeft die toen maar aangeboden als zoetstof.  Nog erger is dat Monsalto, de fabrikant van aspartaam, geneesmiddelen op de markt brengt waaronder prozac, voor depressies die ontstaan waren door het gebruik van aspartaam die het serotonine gehalte in de hersenen had verlaagd. Dit is zo schandelijk dat je je afvraagt wat een regering daar aan doet. Nou niets want de regering ontvangt heel veel geld voor verkiezingscampagnes en er is zo’n verstrengeling van belangen dat er niets wordt gedaan en eigenlijk de regering van Amerika verantwoordelijk kan worden gehouden voor onnoemelijk veel leed. Meer dan 100 miljoen Amerikanen gebruiken aspartaam. Alle presidenten vanaf de tachtiger jaren weten van de gevaren maar geld maakt alles zoet. Ook mijnheer Gore stemde tegen etikettering van aspartaam omdat zijn neef een functie had gekregen  bij de aspartaam maffia.         

 

En waar zit het zoal in, eigenlijk moet je zeggen waar zit het niet in. Nou BIOLOGISCH voedsel, daar zit het niet in.

 

In alle lightdranken, kinder kola, sinas van de Edha, stimorol kauwgom, freedent, yoki drink perzik/banaan, bentasil, davitamon kinder tandpasta, davitamon peuter multivitamine, optimel vivit, pepsi, allerlei soorten zoetstof, yoghurt toetjes van Mona, yogo yogo suikervrij, yakult light, ijsthee van lipton, pichwick en rooybos instant ijsthee. Dit is een hele kleine greep uit de enorme hoeveelheid voedingsmiddelen waar aspartaam aan wordt toegevoegd.

 

Dan nog een lijstje waar glutaminaten inzitten: gehydroliseerd plantaardig vet, gemodificeerd zetmeel, gehydroliseerd eiwit, gehydrogeneerde plantaardige olie, extract van plantaardig eiwit, sodium caseinaat, calciumcaseinaat en gistextract.

 

Dan Glycol een andere naam voor antivries en een zenuwgif, zit in hand/body crème, shampo’s, conditioners, gezichtscrème, tandpasta. 

 

Mijn advies: koop zoveel mogelijk biologisch en kijk altijd op de verpakking.

 

Dan nu de recepten voor deze week.

 

TWEE SOORTEN TOFU IN ZOETZURE SAUS vegetarisch, veganistisch en vedisch.

 

½ pakje rooktofu

½ pakje roerbaktofu

2 eetlepels olie

1 ui [ weg laten uit vedisch recept ]

½ eetlepel witte wijnazijn

2 eetlepels rozijnen

2 eetlepels geroosterde pijnboompitten

1 laurierblad

water

zout

verse peper

100 gram rijst gewone of basmati

 

wok

pan

steelpannetje met dikke bodem

 

De rijst wassen en koken.

Verhit de olie in de wok. De tofusoorten in dobbelsteentjes snijden en toevoegen. Bak ze op hoog vuur bruin en krokant.

Voeg de gesnipperde ui toe.

De pijnboompitten roosteren in een pannetje en met de rozijnen wijnazijn, laurierblad, zout en peper toevoegen.

Blus af met water en laten sudderen tot de helft van het vocht is ingedampt.

Eventueel een theelepel riet of oersuiker toevoegen.

 

Serveren met rijst en groenten of rauwkost.

 

SALADE MET SESAMQUORNSTUKJES voor 4 personen uit het kookboekje van Quorn, vegetarisch

 

1 doosje quornstukjes

2 eieren

4 eetlepels sesamzaadjes

4 eetlepels sesamolie

1 krop romaanse sla of lollo biondo,geplukt

100 gram zwarte olijven

10 gedroogde tomaten op olie, in reepjes

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel frambozen azijn

50 gram parmasaanse kaas dun geschaafd

2 eetlepels oreganoblaadjes

 

diep bord

pan met anti aanbaklaag

4 bordjes

kommetje

garde

 

Klop in een diep bord de eieren los met wat zout.

Haal de quornstukjes door het ei en rol ze daarna door de sesamzaadjes.

Verhit 2 eetlepels sesamolie in de koekenpan met anti aanbaklaag en bak de quorn rondom goudbruin.

Verdeel de sla over de borden met daarop de olijven en de reepjes tomaat.

Verdeel de sesam quorn stukjes er over.

Klop in een kommetje de sesamolie, olijfolie en de frambozen azijn met een snuifje zout tot een dressing.

Sprenkel de dressing over de salade en garneer met de plakjes kaas en oregano.

 

AARDAPPEL- PANNENKOEKJES vegetarisch

 

400 gram aardappelen

wat zout

verse peper

100 gram geraspte oude kaas

olie

 

koekenpan met anti-aanbaklaag

 

De aardappelen raspen of door het groentemolentje halen.

Wat olie in de koekenpan.

Strooi de helft van de aardappelen over de bodem en druk wat aan.

Strooi daar wat zout en peper over en de helft van de geraspte kaas.

Bak de koek even op hoog vuur en zet het dan laag. Na 10 min draaien en de andere kant bakken. Zo doe je ook met de tweede koek.

 

Je kunt hier gekookte groenten of een salade bij serveren.

 

QUORNFILET IN DE OVEN voor 2 personen vegetarisch

 

2 quornfilet

2 eetlepels olie

1 ui

3 tomaten

1 eetlepel oerzoet of rietsuiker

4 eetlepels sojasaus

½ theelepel ketoembar

een knijpje citroensap

verse peper

3 teentjes knoflook

 

bakplaat

aluminiumfolie

wok

 

Verhit de olie in de wok en fruit de gesnipperde ui.

Als die glazig voeg je er de in stukjes gesneden tomaat bij. Pers de knoflook uit en voeg de andere ingrediënten toe. Roer­bak dit ongeveer 10 min.

Neem twee stukke dubbele folie en leg daar een deel van het uimengsel op. Daar de quornfilet op en dek af met de rest van het mengsel.

Vouw de folie dicht en leg ze op de bakplaat. Laat ze in de oven op 200 graden in 15 min door en door garen.

 

Serveer hier basmatirijst en rauwkost bij.

 

GEHAKTE TOFU MET CAJUNKRUIDEN voor 4 personen vegetarisch, veganistisch en vedisch en pku.

 

½ doosje gehakte tofu

2 eetlepels olie

300 gram tomaten

200 gram sperziebonen

2 eetlepels tomatenketchup

2 theelepels cajunkruiden

knijpje citroen

2 dl water

3 eetlepels geroosterd amandelschaafsel

200 gram basmatirijst /eiwitarme rijst in pku recept

 

2 x pan

wok

steelpannetje met dikke bodem

 

Zet de rijst met twee maal zoveel water op en kook die gaar. 200 gram rijst is hetzelfde als 2 theekopjes rijst. Dus opzetten, nadat de rijst gewassen is, met 4 kopjes water.

Haal de sperziebonen af en breek ze door. Opzetten met een laagje water en wat zout. 10 min laten koken.

Rooster het amandelschaafsel in het steelpannetje.

Verhit de olie in de wok en bak het gehakt rul. Snijd de tomaten in stukken en bak die mee.

Voeg daarna de cajunkruiden, ketchup, citroensap en water toe. Doe dan de gekookte sperziebonen er bij en hussel alles lekker door elkaar. Laat het geheel nog 5 min doorpruttelen. Schep er daarna de rijst door en strooi er vlak voor het opdienen de amandelschaafsel over.

 

Serveer er een frisse salade bij.

Dan nog de hoeveelheid phe

Tofu 320

Tomaten 108

Sperziebonen 184

Ketchup 24

Amandelschaafsel 150 bij elkaar 786 Phe

 

GEHAKTE TOFU MET SAUS EN AARDAPPELEPUREE voor 4 personen vegetarisch, veganistisch

 

2 uien

1 winterwortel

2 eetlepels olie

1 doosje gehakte tofu

½ potje slagroom of 125 ml sojaroom cuisine voor veganisten

wat zout

verse peper

1 theelepel grove mosterd

4 eetlepels geraspte oude kaas of paneermeel en stukjes planten margarine voor veganisten

1 theelepel peterselie of verse

sap van ½ citroen

400 gram aardappelen

zout en peper

 

ovenschaal

wok

pan

 

Schil de aardappelen en zet ze met een laagje water en wat zout op. Het kooknat niet weggooien want daar maak je met wat peper de puree mee.

 

De saus:

 

Olie in de wok.

Fruit de ui en de in stukjes gesneden of geraspte wortel.

Doe daar wat zout en peper bij.

Voeg daar de slagroom of sojaroom aan toe en laat even doorwarmen.

Zet het gas uit en voeg de mosterd, peterselie en citroensap toe.

 

Doe de tofu in de ovenschaal.

Giet daar de saus op en dek het af met de aardappelpuree.

Strooi daar de kaas of paneermeel met margarine over en zet de schaal 30 min in een oven op 200 graden.

 

CITROEN- LIMOEN ROOMTAART  een recept van  Jamie Oliver vegetarisch

 

taartbodem bakken. Recept volgt, want Jamie had een kant en klare.

 

200 gram bloem

100 gram boter

30 gram suiker

1 ei

 

springvorm

 

De springvorm invetten en met bloem bestuiven.

De ingrediënten mengen en een uur in de koeling zetten. Daarna uitrollen en de bodem van de springvorm mee bedekken.

15 min in de oven op 200 graden. Dan 10 min af laten koelen.

 

Vulling:

 

3 eieren

100 gram oersuiker of 50 gram fructose of 3 eetlepels honing

wat citroenrasp van de schil van een citroen

1 dl citroensap

1 dl slagroom

 

Jamie klutste de eieren, ik scheid de eieren en klop alleen de dooier met de honing tot een glad geheel. Voeg de citroenrasp, citroensap en slagroom elk na elkaar toe en meng het weer. Klop de eiwitten stijf en spatel die er tot slot doorheen. Giet het mengsel in de vorm en bak de taart af in 20 min.

Serveer een punt met vruchten en wat geslagen room.

 

GRIESMEEL- AMANDELVLA PUDDING  8 porties vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor pku dieet.

 

1 liter melk / sojamelk voor veganisten / rice dream in pku recept

1 zakje amandelpudding uit de natuurwinkel zit 5 gram amandel in.

100 gram griesmeel eiwitarme griesmeel in pku recept

citroen schilletjes

30 gram oersuiker

een stukje roomboter / plantenmargarine voor veganisten

½ theelepel vanillepoeder

¼ theelepel kardamom poeder

½ theelepel munt

 

pan

schaal

 

9 dl melk/ sojamelk/ rice dream  met de citroenvelletjes, vanille, kardamom en munt opzetten.

In 1 dl melk/ sojamelk/ rice dream  het zakje pudding oplossen.

Als de melk kookt de citroenschilletjes verwijderen en de boter, pudding, oersuiker en griesmeel toevoegen. Laat het geheel 5 min zachtjes pruttelen.

Neem de pan van het vuur en giet de pudding in een omgespoelde schaal.

 

In de pudding zit 90 phe maar reken voor alle zekerheid nog even na.

 

SAUS VOOR OVER DE PUDDING vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor mensen met een pku dieet.

 

200 gram ananas

2 eetlepels exotische mix diksap

1 theelepel munt

2 eetlepels honing / oersuiker voor veganisten

sap van een halve citroen

wat water

2 theelepels arrowroot

 

Snijd de ananas in hele kleine brokjes.

Doe het sap van ananas, citroen en de diksap in een pannetje met wat water zodat je ongeveer 3 dl hebt. Roer de arrowroot door het sap en breng het langzaam aan de kook. Laat het een paar min zachtjes doorkoken. Voeg er dan de honing, munt en stukjes ananas aan toe.

Roer het geheel nog even om en neem het pannetje van het gas en giet het uit in een schaal om af te koelen.

 

Je kunt de saus ook zonder diksap maken. De saus is dan fris zurig.

 

In de saus zit 24 phe

 

GEFRITUURDE GEROOKTE TOFU vegetarische variatie

 

½ theelepel hindoestaanse masala

½ theelepel Chinese 5 kruidenmix

wat zout

verse peper

½ eetlepel bloem om het vocht op te nemen

 

voor het beslag:
 

3 eiwitten

3 eidooiers

wat zout

wat peper

30 gram bloem

 

pan met frituurolie

keukenpapier

 

Het beslag:

De eiwitten stijf kloppen. De eidooiers mengen met het meel, zout en peper. Meng er daarna voorzichtig de stijf geslagen eiwitten door heen.

Haal de tofu door het beslag en leg ze in de olie. Zorg dat de stukjes elkaar niet kunnen raken. Keer ze een aantal keren en schep ze daarna met een schuimspaan er uit en laat uitlekken op keukenpapier.

Je kunt de gefrituurde tofu serveren met verschillende soorten sla met een dressing van knoflookolie, witte wijnazijn, peper en wat zout. Leg hier en daar dobbelsteentjes blauwschimmelkaas op de sla.

   

GEHAKTE TOFU IN PITABROODJES MET SALADE voor 4 personen vegetarisch, veganistisch en vedisch en voor mensen met een pku dieet

 

½ doosje gehakte tofu

1 theelepel korianderzaad

½ theelepel komijnzaad

1 theelepel mosterd

100 gram rode ui [weglaten uit vedisch recept]

wat zout

verse peper

50 gram augurken

3 eetlepels olie

 

4 pitabroodjes/ eiwit arme broodjes

 

100 gram krop ijsbergsla

100 gram olijven

100 gram rode paprika

100 gram  tomaten

 

3 eetlepels sojanaise in veganistisch recept

3 eetlepels mayonaise in vegetarisch recept

3 eetlepels zelfgemaakte selderijspread in pku recept. Recept spread vind je in dag tot dag recept van 5 febr.

 

wok

bakplaat

vijzel+ stamper

 

Doe het korianderzaad en het komijnzaad in de vijzel en wrijf het fijn. Meng het daarna met het zout, de peper, de in stuk­jes gesneden augurk en de mosterd door de tofugehakt.

Fruit de ui in de olie en als die goudbruin is voeg je de gehakt toe die je enige min op hoog vuur bakt. Zet dan het gas laag om te laten garen. Maak de salade en de dressing.

Leg de pitabroodjes in de oven en bak die af.

Serveer de tofu met de salade in de broodjes.

 

Dan nog de hoeveelheid phe in broodjes en sla 534 maar reken het even na.

 

SOJANAISE vegetarisch- veganistisch en vedisch

 

125 ml sojaroom

olijfolie

citroensap

2 theelepels mosterd

1 theelepel rietsuiker

kruiden zoals bieslook, peterselie, selderie, kervel en wat je zelf lekker vindt.

 

schaaltje

handmixer

 

Klop de room een tijdje en voeg druppels gewijs de olie toe, terwijl je blijft mixen. Dan druppels citroen en blijf mixen, dit herhaal je een keer of zes. Je merkt dat de room dikker wordt. Nu voeg je de mosterd, suiker en kruiden toe. Bewaar het in een schoon potje in de koeling.

 

Eet smakelijk, fijne dagen en tot volgende week.

De andere weekrecepten vind je in de index en de weekrecepten van vorig jaar staan in het archief.