EVA Nieuwsbrief nr. 46
woensdag 1 februari 2006

In deze speciale nieuwsbrief stellen we je ons lezingenprogramma van 2006 voor. Zo kan je meteen de data in je agenda schrijven voor het hele jaar...
Alle lezingen gaan door op het Vegetarisch Infocentrum van EVA vzw, St.-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent. Voor vragen kan je terecht op info@vegetarisme.be.

Toegang: € 1 voor leden, € 2 voor niet-leden, inclusief drankje.
Geen inschrijving nodig.

  • Agenda

  • AGENDA

    22 februari 2006
    Vegetarische vraagtekens, Lyra Alves
    Een evenwichtig vegetarisch voedingspatroon is gezond en kan beschermen tegen een aantal chronische aandoeningen als kanker en hart- en vaatziekten. Maar gezond ben je natuurlijk niet vanzelf. In deze lezing bekijken we een aantal punten die de aandacht van vegetariërs - en niet alleen hen - zeker verdienen.
    Lyra Alves studeerde enkele jaren geneeskunde aan de Universidade Federal de Minas Gerais (Brazilië). Ze verdiept zich al jaren in o.a. voedingstherapie, fytotherapie en alles wat met vegetarische voeding te maken heeft. Ze is de auteur van heel wat nutritionele artikels in EVA Magazine.
     
    23 maart 2006
    Verliefd op Varkens & andere Beestachtige Avonturen, Dafne Westerhof
    Dafne Westerhof is de oprichter van Het Beloofde Varkensland in Amstelveen, Nederland, waar zij samen woont met een groep vrijgekochte/opgevangen/geredde varkens uit de bio-industrie. De dieren zijn unieke persoonlijkheden en hebben een eigen Varkensmassagesalon. Door o.a. haar geslaagde therapie voor het mishandelde en getraumatiseerde varken Maximiliaan, wordt ze ook wel de Varkensfluisteraar genoemd. Haar spraakmakende workshops, dierenacties en publicaties krijgen volop nationale en internationale media aandacht. Dafne komt speciaal uit Nederland om ons haar verhaal te vertellen…
    Zie
    www.familiebofkont.nl/

    27 april 2006
    Vegetariërs doen niets voor dierenwelzijn, Prof. Dr. Dirk Lips, KULeuven
    Dirk Lips is voorstander voor strengere regelgeving wat betreft dierenwelzijn en vindt dat dieren belangrijk genoeg zijn om onze aandacht te krijgen. Over vegetarisme is hij echter minder enthousiast. Volgens hem zorgt het enkel voor de illusie van propere handen. In deze voordracht legt hij uit waarom...
    Prof. Dr. Dirk Lips is departementsvoorzitter van het departement Sint-Niklaas van de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven en deeltijds docent aan de Katholieke Universiteit Leuven  (het Centrum voor Wetenschap, Techniek en Ethiek). Daarnaast is hij voorzitter van de ethische commissie van de Vlaamse Rundveeteelt Vereniging, voorzitter van Vilt en ondervoorzitter van de Nationale Raad voor Dierenwelzijn.

    18 mei 2006
    Soja: heilig boontje? Luc Vankrunkelsven, Wervel
    Elke dag worden er tonnen (genetisch gemanipuleerde) soja in Europa geïmporteerd. Soja is een edel
    voedingsmiddel en wij gebruiken het …vooral als veevoeder. Onze veestapel kan zelfs niet meer zonder soja-import vanuit het buitenland. Hoe is het zover gekomen? Waarom exporteert Brazilië massaal deze voedzame boon naar Europa terwijl één op vier van zijn bevolking honger lijdt? Wat is de link tussen dit (schijn)heilig sojaboontje en de ontbossing van het Amazonewoud? Een integrale visie op al deze problemen!
    Luc Vankrunkelsven is oprichter van WERVEL (Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw) en leeft en werkt deels in België en deels in Brazilië. Vanuit deze aparte positie schrijft hij regelmatig zogenaamde sojaflitsen, waaruit blijkt hoe onuitputtelijk dit thema is. De flitsen werden recentelijk gebundeld in het boek ‘Kruisende Schepen in de Nacht’. Zie
    www.wervel.be

    22 juni 2006
    Vegetarisme in een mannenmaatschappij: vleesetende macho's en vegetarische mietjes?, Geertrui Cazaux
    De man die een steak bestelt, de vrouw die het met een slaatje doet. Klinkt bekend? Vlees wordt in onze maatschappij wel vaker  geassocieerd met mannen en mannelijkheid. Volgens ecofeministe Carol Adams gaan hiermee ook waardeoordelen gepaard: vlees zou als superieur aanzien worden, terwijl vegetarisme het etiket vrouwelijk en minderwaardig opgespeld krijgt. In deze lezing onderzoekt Geertrui Cazaux samen met jou of er inderdaad een verband bestaat tussen vlees eten, vegetarisme, en mannelijkheid of vrouwelijkheid.
    Geertrui Cazaux doctoreerde in 2002 aan de Universiteit Gent met een thesis over antropocentrisme en speciesisme in de criminologie. Zij is redacteur van het boek ‘Mensen en andere dieren’ (2001, Garant) en tien jaar vegetariër. Ze werkt momenteel in de bijzondere jeugdzorg en verzorgt thuis ezels en andere dieren.

    21 september 2006
    De Kunst van PIDA. Dierencrisis, dierenrechten en dierenactivisme in evolutie, Michel Vandenbosch
    GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch vertrekt van twee uitgangspunten: 1. de mens-dierrelatie verkeert in diepe crisis, en 2. dieren rechten toekennen, is een uiting van een ethische beschavingsevolutie. Het is weinig waarschijnlijk dat die rechten van vandaag op morgen aan dieren worden toegekend. Vandaag leven we middenin de dierencrisis. Hoe komen we daaruit? Het pragmatisch idealistisch model van dierenactivisme (PIDA), dat hervormingen nastreeft, ijvert voor oplossingen en uitwegen. In stappen vooruit, met de blik op het verleden, het heden en de toekomst… 
    Michel Vandenbosch is voorzitter en beleids- en campagnedireceur bij dierenrechtenorganisatie GAIA. Sinds 2002 zetelt hij in het Raadgevend Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en sinds 2003 in de Raad voor Dierenwelzijn. Hij is auteur van ‘Recht voor de Beesten’ (Hadewijch, 1996) en publiceerde meerdere artikels in boeken en tijdschriften over dierenwelzijn en dierenrechten. Zijn laatste boek, ‘De Dierencrisis’, werd in 2005 bij Houtekiet uitgegeven. Zie
    www.gaia.be

    18 oktober 2006
    Vegetarische spruiten, Lyra Alves
    Heel wat artsen en diëtisten hebben een vegetarische of een veganistische voedingswijze al erkend als een gezond alternatief, ook voor baby's. Toch loop je kans op kritiek van familie of vrienden, vooral wanneer je kiest voor veganisme voor je kind. Als je wat meer zelfvertrouwen nodig hebt om de stap te zetten, kun je heel wat informatie vinden geschreven door dokters, voedingsdeskundigen en vegetarische ouders. In deze lezing krijgen veggie-vriendelijke ouders of toekomstige ouders een overzicht van de belangrijkste nutritionele aandachtspunten voor zwangere vrouwen, baby's en jonge kinderen.
    Lyra Alves studeerde enkele jaren geneeskunde aan de Universidade Federal de Minas Gerais (Brazilië). Ze verdiept zich al jaren in o.a. voedingstherapie, fytotherapie en alles wat met vegetarische voeding te maken heeft. Ze is de auteur van heel wat nutritionele artikels in EVA Magazine.

    8 November 2006
    Waarom dieren belangrijk zijn, Prof. Dr. Johan Braeckman, Universiteit Gent
    De basis van zowel de dierenwelzijns- als dierenrechtenfilosofie is de overtuiging dat dieren gevoelige wezens zijn. Maar wat betekent dit precies? Wil dit ook zeggen dat ze bewustzijn hebben? Is het hebben van bewustzijn nodig om moreel relevant te zijn? Tijdens deze voordracht bespreekt Johan Braeckman deze en andere vragen aan de hand van filosofische en wetenschappelijke inzichten en argumenten.
    Johan Braeckman (1965) promoveerde op een studie over de filosofische relevantie van Darwin en doceert momenteel wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en bio-ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onder meer ‘Darwins Moordbekentenis’.

    5 December 2006
    Vegetarische voeding en sport, Prof. Dr. Peter Clarys, Vrije Universiteit Brussel
    Wie geheel of gedeeltelijk vegetarisch eet, is wel vaker geïnteresseerd in lichamelijke gezondheid, en dus ook in sport. In deze voordracht vertelt professor Clarys hoe de twee samengaan. Wat is goede vegetarische sportvoeding? Welke voedingsstoffen verdienen specifiek de aandacht van sportieve veggies? Hebben vegetariërs bepaalde voordelen op sportief vlak?
    Peter Clarys is licentiaat in de Lichamelijke Opvoeding (1985) en licentiaat in de Biomedische Research Wetenschappen (1987). Hij is momenteel voltijds hoofddocent aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Vakgroep Biometrie-Biomechanica. In zijn schaarse vrije tijd probeert hij zoveel mogelijk te lopen, zwemmen, surfen, skieën of judoën…