De volgende ingrediënten hebben dezelfde functie als de additieven in deze categorie,
maar hoeven geen E nummers te hebben.

  Melk en melkeiwitten D N
  Erwteneiwit-isolaat N
     
E 500 natriumcarbonaten baksodaB K n
E 500i natriumcarbonaat sodaB K n
E 500ii natriumwaterstof carbonaat dubbelkooklzure sodaB K n
E 500iii natrium sesquicabonaatB K n
E 501 kaliumcarbonaten B K S
E 501i kaliumcarbonaat B K S
E 501ii kaliumwaterstofcarbonaat B K S
E 503 ammoniumcarbonaten B K S
E 503i ammoniumcabonaat B K S
E 503ii ammoniumwaterstofcarbonaat B K S
E 504 magnesiumcarbonaten B N
E 504i magnesiumcarbonaat B n
E 504ii magnesiumwatersotcarbonaat B n
E 507 zoutzuur K n
E 508 kaliumchloride N
E 509 calciumchloride, gebruik beperkt tot kaasB n
E 511 magnesiumchloride n
E 512 tin(i)chloride gebruik beperkt tot asperges in blik of glasn
E 513 zwavelzuur S
E 514 natriumsulfaten n
E 514i natriunsulfaat n
E 514ii natriumwaterstofsulfaat n
E 515 kaliumsulfaten n
E 515i kaliumsulfaat n
E 515ii kaliumwaterstofsulfaat n
E 516 calciumsulfaat B n
E 517 ammoniumsulfaat, alleen toegestaan als draagstof voor  
  andere additieven 
E 520 aluminiumsulfaat, gebruik beperkt tot eiwit en gekonfijteN
  vruchten 
E 521 aluminiumnatriumsulfaat S
E 522 aluminiumkaliumsulfaat S
E 523 aluminiumammoniumsulfaat S
E 524 natriumhydroxide, B gebruik beperkt tot behandeling van  B K n
  het`oppervlak van Laugengeback 
E 525 kaliumhydroxide K n
E 526 caliumhydoxide K n
E 527 ammoniumhydroxiden
E 528 magnesiumhydroxide, ook voor medisch gebruik om n
  maagzuur te neutraliseren 
E 529 calciumoxide S
E 530 magnesiumoxiden
E 535 natriumferrocyanide, gebruik beperkt tot zoutvangersS
E 536 kaliumferrocyanideS
E 538 calciumferrocyanide S
E 541 natriumaluminiumfosfaatzuur, gebruik beperkt tot n
  banketbakkerswaren  
E 551 siliciumdioxide K N
E 552 calciumsilicaat n
E 553 a-i magnesiumsilicaat S
E 553 a-ii magnesiumtrisilicaatS
E 553 b talk n
E 554 natriumaluminiumsilicaat N
E 555 kaluimaluminiumsilicaat N
E 556 calciumaluminiumsilicaat N
E 558 bentoniet, soort klei, draagstof van kleurstoffenN
E 559 kaolien, soort klei N
E 570 vetzuren, stearinezuur, uit palmvet, soja-olie-rundvet-D G N
  varkensvet-kokosvet of zonnebloemolien
  D slachtafval G soja  
E 574 gluconzuur n
E 575

 glucono-delta-lacton

K n
E 576 natriumgluconaat n
E 577 kaliumgloconaat S
E 578 calciumgluconaat S
E 579 ijzer [11] gluconaat, gebruik beperkt tot kleurstof zwarte olijven S
E 585 ijzer[11] lactaatgebruik, beperkt tot kleurstof zwarteD S
olijven D melk
E 620 (l-) glutaminezuur,  G aminozuur, gemaakt door plantaardige G n
eiwitten te laten fermenteren, kan via gentech verkregen
worden
E 621 mononatriumglutamaat (msc, ve-stin) meest gebruikte G n
smaaksmaakmaker, wie meer dan 5 gram glutaminaten
binnenkrijgt, kan last krijgen van het Chinees restaurant-
syndroom De meest opvallende symptomen  zijn gevoel-
loosheid achter in de nek, uitbreidend naar armen en rug, al-
gehele malaise, hartkloppingen, en maag en darmklachten.
G zout van glutaminezuur dat gemaakt wordt plantaardige
eiwitten te laten fermenteren. Kan via gentech verkregen
worden


Glutamaat is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling,

het is een neurotransmitter. Zodra een zenuwimpuls het uiteinde van een cel

heeft bereikt wordt glutamaat afgegeven die er voor zorgt dat de zenuwimpuls

over kan gaan naar de andere cel. Daarna wordt de stof glutamaat weer afgebroken.

Zou dat niet het geval zijn dan blijft er glutamaat gegeven worden waardoor de cellen

in de war raken en in het ergste geval afsterven.  

 

Glumamaat is ook een onderdeel van aspartaam, een zoetstof die uiterst gevaarlijk

is en in heel veel producten zit. Wanneer ik de zoetstoffen op ga schrijven wil ik

verder op aspartaam ingaan. Je kunt alvast een kijkje nemen op de site www.aspartaam.nl.
 

E 622 monokaliumglutamaat, G zout van glutamaat, kan via G S
gentech verkregen worden
E 623 calciumdiglutamaat, G zout van glutamaat, kan via gentech G S
verkregen worden
E 624 monoammoniumglutamaat, G zout van glutamaat, kan via G S
gentech verkregen worden
E 625 magnesiumdiglutamaat, G zout van glutamaat, kan via G S
gentech verkregen worden
E 626 guanylzuur D G n
E 627 natriumguanylaat D G n
E 628 kaliumguanylaat D G n
E 629 calciumguanylaat D G n
E 630 inosinezuur D G n
E 631 dinatriuminosinaat D G n
E 632 dikaliuminosinaat D G n
E 633 calciuminosinaat D G n
E 634 calcium-5’-ribonucleotide, gebruik beperkt tot pikante D G S
sauzen en kruidenbereidingen  uit E 627 en E 631
E 640 Glycine (lijmzoet, aminoazijnzuur) zijn natriumzout D N n
aminozuur (D slachtvet)
E 650 zinkacetaat, gebruik beperkt tot kauwgom S

Glansstoffen

E 900 dimethylpolysiloxaan S
E 901 bijenwas [wit en geel], geproduceerd door bijen D N
E 902 candelillawas N
E 903 N
E 904 schellak, verkregen door het opkoken van het D N
afscheidingsproduct van lakschildluizen
E 905 microkristallijne was, gebruik beperkt tot
oppervlaktebehandeling van snoepgoed en fruit
E 912 esters van montaanzuur
E 914 geoxideerde polyetyleenwas

Meel verbeteraars

E 920 l-cysteďne [-hydrochloriden, -na/-k-zouten], aminozuur uit D n
dierlijk haar en kippenveren
E 927b carbamide,azoformamide, gebruik beperkt tot suikervrije S
kauwgom

 

Dan de verpakkingsgassen:

 

E 938 argon, elementair bestanddeel van lucht B N
E939 Helium N
E 941 stikstof B N
E 942 distikstofoxide [ lachgas], ook gebruikt als verdovings- N
middel
E 943a butaan
E 943b isobutaan
E 944 propaan
E 948 zuurstof B N
E 949 waterstof was voorheen E 947 N

De zoetstoffen:

E 950 acesulfaam, wordt na opnamen snel geabsorbeerd en K S
onveranderd uitgescheiden via de gewone weg
E 951 aspartaam, nutra sweet, candarel. Aspartaam wordt snel S
afgebroken tot de aminozuren fenylalanine, asparaginezuuren
methanol. Mensen met pku mogen geen aspartaam.
Voor kinderen is deze zoetstof uit den boze, eigenlijk voor
iedereen maar dat valt onder je eigen verantwoording.
Ik heb ik dag tot dag van donderdag 6 februari uitgebreid
aandacht aan aspartaam gegeven.
E 952 cyclaamzuur en na-en ca- zouten daarvan cyclamaten. S
De maximale dosis is 6 mg per kg gewicht. In frisdrank zit
tot 400 mg per liter. Voor kinderen en volwassen veel te
hoog. Bij proven is gebleken dat te veel cyclamaat hormonale
problemen en schade aan de geslachtsorganen geeft bij
proefdieren. In Engeland en Zweden was het verboden maar
moest weer worden toegestaan toen de landen bij de EU
kwamen.
E 953 isomalt, isomatitol, wordt bereid uit suiker S
E 954 sacharine en na-, k- en ca –zouten. De oudste en meest S
gebruikte kunstmatige zoetstof. Is verboden in Canada.
Wordt ook gebruikt in producten voor diabetici. Er bestaat
een vermoeden dat het optreden van kanker bij rokers kan
bevorderen. Info E= eetbaar van Dr. Kamsteeg.
E 957 thaumatine, traditioneel plantenextract. Gebruikt als G N
zoetmiddel in Soedan en Ghana. G kan via gentech 
verkregen worden.
E 959 neohesperidine S
E 965 maltitol, geeft laxerend effect en geeft gasvorming. G S
G kan via gentech verkregen zijn.
E 965i maltitol G S
E 965ii maltitolsiroop G S
E 966 Lactitol, consumptie beperkt vanwege gasvorming en S
laxerend effect.
E 967 xilitol, komt van nature in bepaalde fruit soorten en n
groenten voor. Zoetstof is synthetisch. Heeft laxerend
effect en geeft gasvorming.
Geen nr. Stevioside,  natuurlijke plantaardige zoetstof. Als zoetstof te
koop in reformzaken.
Geen nr. Sucralose, ligt ter goedkeuring bij de Eu, in de VS en Canada
al toegestaan.
Geen nr. Alitaam, in een aantal landen toegestaan.
Geen nr. Neotaam, nog niet in gebruik.
Geen nr. Glycyrrhizine gebruikt in drop. Mensen met hoge bloeddruk,
beperkt gebruiken wordt aangeraden.
     

<< Vorige Pagina

-- Eerste Pagina --

Volgende Pagina >>